Caldes de Malavella formarà part de l'EHTTA via l'associació de Viles Termals Catalanes

L'Associació de Viles Termals de Catalunya, on hi ha Caldes de Malavella, ja és membre associat de l'European Historic Thermal Towns Association (EHTTA), associació sense ànim de lucre que aplega 52 ciutats termals de fins a 20 països d'arreu d'Europa.

La incorporació de l'Associació de Viles Termals de Catalunya a l'EHTTA s'ha produït en el decurs del seu Consell Executiu celebrat el passat 21 de gener a París (França), que ha ratificat l'informe favorable emès pel Comitè Executiu a partir de la sol·licitud presentada per l'associació catalana. La candidatura l'ha defensat el president de la mateixa, Isidre Pineda, que ha assistit a la trobada també en qualitat d'alcalde de Caldes de Montbui, municipi que forma part de l'EHTTA des del 2018.

En el marc de la propera Assemblea General de l'EHTTA, que tindrà lloc a Baden bei Wien (Austria) al mes de maig, i coincidint amb el Dia d'Europa, una representació de la Catalunya Termal rebrà de manera oficial, a membres de l'associació europea.

Requisits per formar part d'EHTTA

La Catalunya Termal va presentar formalment la sol·licitud d'adhesió el passat mes de desembre. Alguns dels requisits són tenir viles termals amb tradició històrica com a mínim del segle XIX, explotar les aigües mineromedicinals, desenvolupar projectes termals i turístics amb finalitats socioeconòmiques, potenciar la conservació del patrimoni arquitectònic, posseïr construccions declarades com a monuments històrics o oferir una xarxa d'hotels de qualitat amb un significant nombre de places hoteleres adaptades a les viles termals.

Línies d'actuació més destacades d'EHTTA

Des de l'European Historic Thermal Town Association es treballa en diferents àmbits d'actuació com:

-       The European Route of Historic Thermal Towns, que atorga les certificacions de Ruta cultural europea, validades pel Consell d'Europa. Cada any, cal passar una avaluació per renovar la certificació.

-       The Thermal Atlas of Europe sobre el patrimoni europeu. Aquest projecte té per objectiu estudiar, inventariar i classificar el patrimoni termal a Europa en diferents categories (ajuntaments, viles termals, brolladors naturals, fonts, balnearis, hotels, oci, paisatge, serveis, recursos immaterials, esdeveniments i infraestructura turística). Identificació de les 400 viles termals més importants d'Europa.

-       Interreg-Europe – Innova Europe. Aquest projecte, que recull propostes de creació de productes innovadors, es començarà a aplicar principalment a França.

-       Estratègies de col·laboració amb l'Associació europea de balnearis (ESPA), per establir línies de col·laboració entre ambdues associacions.

-       Creació de paquets turístics de les viles termals i promoció a través de guies promocionals i xarxes socials.

-       Assistència a trobades i fires com la Fira ITB (Berlín), el Congrés de Termalisme (França) o  la Fira internacional de termalisme – Termatalia (Ourense), entre d'altres.

Per al primer tinent d'alcalde i regidor de turisme, Sergi Mir: "estem molt contents de formar part d'aquesta iniciativa que impulsarà i situarà Caldes de Malavella com a destí turístic termal a nivell europeu".